Verdens børser i kne etter rykter om gigantisk gullfunn i Ålfoten

Faksimile fra Morgendagens Telehiv 26.12.2012

Av Bull og Bear (foto)

BØRSKOMMENTAR

Tredje del av en serie på fem artikler som er skamløst sakset fra diverse kulørt presse. Del fire treffer internett 27. desember.

Verdens børser gikk i knestående da ryktene om et gullfunn i Ålfoten gikk ut på eteren. Det var NASA som satte fyr på markedet da de publiserte satelittbilder fra reguleringssonen til et vann i et øde fjellområde på Vestlandet i utkantlandet Norge.

Gull, grønne skoger og reguleringssone?

Reguleringssone, grønne skoger og gull?

Det første bildet viste en mann som stod krumbøyd over en gullvaskepanne. På det neste bildet danset vedkommende noe som så ut som en kombinasjon av samba og irsk jig. Det spekuleres nå i om noen har lyktes i å finne den såkalte Ålfotenåren. Denne myteomspunnede gullforekomsten ble først kjent da en mann ble funnet rallende mens han klynget seg til en gullklump på størrelse med en pris snus størrelse nordtrønder i utkanten av Svelgen en morgen i 1928. Mannen hadde også med seg fotografier som støtter opp om teorien.

Er dette gullgravere fra 1920-årenes Ålfoten?

Er dette gullgravere fra 1920-årenes Ålfoten?

Siden den gang har verdens edelmetallmiljøer kastet grådige blikk og feite bunker med døde presidenter etter det som regnes som den potensielt største gullforekomsten syd for Nordpolen. Det som fra satelittbilder ser ut som en liten hytte ved vestenden av Storebottsvatnet, kanskje beliggende over en sjakt som leder til selve moderåren, har vakt spesiell interesse.

Ligger inngangen til Ålfotens rikdommer bak døren på denne uskyldid utseende hytten?

Ligger inngangen til Ålfotens rikdommer bak døren på denne uskyldig utseende hytten?

Kartet som ble funnet på den rallende gullgraver, komplett med flere påtegnede kryss som kanskje merker gullfunn, gir også svært kort inkubasjonstid for gullfeberen som brer seg.

Falmete kart som viser vei til et bekymringsfritt liv?

Falmete kart som viser vei til et bekymringsfritt liv?

Det var derfor ikke rart at panikken bredde seg på New York-børsen da den åpnet i dag morges kl. 08 østkysttid. Frykten for en betydelig devaluering av gullprisen som følge av et eventuelt gigantisk gullfunn i Ålfoten satte hele det finansielle systemet i høygir. USA forsøkte å kvitte seg med sine gullreserver, og lastebiler gikk i skytteltrafikk fra Fort Knox hele dagen. Landet har de største gullreservene i verden, men kan i dag prise seg lykkelig over at de forlot gullstandarden i 1975.

Det Internasjonale Pengefondet, IMF, er derimot ikke så heldige. IMF låner ut penger til trengende nasjoner og stiller gullreservene sine som sikkerhet. Siden gullprisen på slutten av børsdagen i dag falt under 1970-nivået og endte på 15 dollar/unse, et fall på 10000% fra 1500 dollar/unse, står IMF i fare for å misligholde alle sine lån. Flere titalls nasjoner i øst-Europa, sentral-Afrika og Asia står nå på randen av kollaps etter at deres lån i følge kilder er ”råtne som greske statsobligasjoner”.

Det var også skrekkscener på flere av de andre største børsene rundt om i verden. Utenfor Tokyo-børsen stod finansakrobater på fortauet og forsøkte å selge sine gullbarrer som bokstøtter til tilfeldig forbipasserende fotgjengere og på Mumbai-børsen i India jaget Bollywood-stjerner finansapekatter ved å kaste 24-karats bling etter dem.

Skjuler gullet seg i dissa trappetrinnsformasjonene?

Skjuler gullet seg i dissa trappetrinnsformasjonene?

En teknisk analyse viser at hovedindeksen ligger i en bred, synkende trend og at videre negativ utvikling innenfor trendkanalen indikeres. Det er lite eller ingen støtte i bunnen i børsen, og fall mot historiske lavnivåer er plausibelt. De eneste unntakene som kan bremse det tilsynelatende frie fallet i markedet er elektronikkaksjer som baserer seg på gullbelagte ledere og transistorer i sine produkter, samt edelmetall-leteselskaper. Disse aksjene gir kjøpssignal basert på bruddet opp gjennom motstanden i rektangelformasjonen tidligere i dag. De finner støtte i trøstende ord, og ytterligere brudd gjennom skifertaket vil indikere lys i tunnelen og håp om en positiv trendkanal som viser at Gud er stor og at tekniske analyser av aksjer ikke er verdt cellulosen de er skrevet på.

Leave a Reply